ARTIKLER

Tillykke med din nye Rhododendron have
Vand skal der til
En farve skala til et 13 tal
Pleje og beskæring
Ubudne gæster i Rhododendron

 

Opgør med en myte
Den oversete Rhododendron
En duft Rhododendron
Ikke "bare" Rhododendron

EN DUFT AF RHODODENDRON

. ...Sikke noget sludder, Rhododendron dufter da ikke! Jo, faktisk er der mange Rhododendron.....som dufter.

Under duftende Rhododendron hører også de løvfældende – i folkemunde kaldet ’Azalea’, og det er hyppigst disse som kan købes i planteskolerne. Blandt de løvfældende er der faktisk mange, især vildarter, som dufter, og mange af dem så stærkt, at man virkelig kan dufte dem, og frydes over den oftest meget behagelige duft.

 Men nu sker der godt nyt. PLANTESKOLE-RINGEN præsenterer i år intet mindre end en  verdensnyhed: Rhododendron ’Dufthecke’ Det er en ganske ny storløvet, sund plante som er opstået ved en tilfældighed i krydsningsarbejdet med at finde frem til planter, som er mere tolerante overfor mindre sur jord, end slægten i almindelighed kræver.

Facts om R. ’Dufthecke’: Storløvet, flotte mørkegrønne glatte blade ca. 6x16 cm. Tæt forgrenet rundt vækst. Årlig tilvækst ca. 20 cm. Planten formodes som 10 årig at have en højde på 140 cm og en bredde på 160 cm. Knopperne er store, og knopskællene grønne med rosenrødt skær. Blomsterknopperne er gammelrosa. I udspring er blomsten stadig en anelse rosa, for senere at blive renhvid. Der er fem kronblade i den bredtåbne blomst, Støvdragerne er svagt rosafarvede og indvendig prydes ganen af en æblegrøn tegning. Hver blomsterklase indeholder 9-12 blomster. Blomstringen finder sted fra primo/medio maj og varer, afhængig af vejr og plantepladsen, omkring 3 uger. Blomsterne afgiver en behagelig sød duft, krydret med vanilje og lidt Oleander (Nerie). Duften er stærk nok til at den ’fanges’ af næsen flere meter fra planten.

’Dufthecke’ kan plantes i fuld sol eller i vekslende sol skygge. I fuld sol holder blomstringen knap så længe, men det er jo generelt for alle planter.

’Dufthecke’ er planten blevet døbt, bl.a. fordi den tåler beskæring, og er så rigt forgrenet, at den vil kunne gøre sig som en tæt stedsegrøn – og samtidig blomstrende/duftende hæk – mellem 2 parceller. Hvis den med tiden bliver for bred, tåler den lempelig beskæring. I så fald skal beskæringen foretages straks efter blomstringen.

’Dufthecke’ er som nævnt et produkt under de nye såkaldte ’Kalktolerante Rhododendron’ Disse planter tåler 100 % udplantning i et almindeligt surbundsbed (pH værdi omkring 4-5) i ren spagnum. Dertil kommer at de er de meget tolerante overfor plantning i porøs jord, som har en højere pH værdi op til 6,0. Dette gør især planten velegnet som f.eks. en del af en naturhæk.

ANDRE DUFTE TIL SURBUNDSBEDET

Midt i maj dufter den løvfældende Azalea luteum (Også kaldet ponticum). Planten findes vildt i Polen over bjergene til Tyrkiet. Blomsterne har en dejlig klar gul farve, og bladene er smalle, friskgrønne og behårede. Planten bliver over 20 år op mod 2 meter høj og bred. Duften er kraftig sød og krydret. Om efteråret farves løvet smukt bronzefarvet.

Lidt senere blomstrer Azalea ’Berryrose’. Blomsterne har en pragtfuld rigtig rosa farve og indvendig er ganen smuk orange. Kronbladene er svagt bølgede, og blomsterne danner tætte klaser. Duften er sød og let krydret. Løvet er i udspring grønt med bronze anstrøg, høstløvet gult.

I juni måned er der 3 andre gode Azalea som blomstrer: Azalea’Möwe’. Her sidder blomsterne i store runde klaser, knopperne er lys laksefarvede og blomsterne helt hvide med indv. orangegul gane og en let krydret duft. AzaleaCsardas’ er varm gul med en ravgul midte. Støvdragerne er meget lange og dekorative, blomsterne løst samlede i store klaser. Løvet er sart lysegrønt. Duften er kraftig sød og krydret. Azalea’Feuerwerk’ er rød og kraftigt orangeflammet. Støvdragerne er gule og blomsterklaserne kompakte. Duften er knap så stærk som de øvrige, men meget behagelig. Som altid forstærkes dufte i varmt vejr. Løvet på ’Feuerwerk’ er mørkegrønt med bronze ’dug’ på oversiden. Alle Azalea sætter i tilgift kolorit på eftersårsbedet med deres vekslende gule/orange og rødlige høstefarver.

FORÅRS- og SENSOMMERDUFTE

Et surbundsbed er et bed til mange andre planter end Rhododendron. Der kan skabes farver og duft i næsten alle årets måneder. I det helt tidlige forår, når frosten er væk og solen varmer jorden op, springer en af de første buske ud. Det er den smukke stedsegrønne Skimmia japonica ’Rubella’. Hele efteråret og vinteren har den givet sit til farverne i bedet. De smukke blade er kødfulde, mørkegrønne og blanke, og knopperne som er dannet i eftersommeren sidder i tætte klaser, som var de små nypolerede bronzefarvede bær. Nu i april eller straks ind i maj åbner knopperne sig til cremefarvede små blomster med en overdådig duft af vanilje.

I eftersommeren blomstrer en anden surbundsbusk Clethra alnifolia. Det er en opret busk med slanke ovale savtakkede blade, som inden de falder for vinteren farves orangegule. Blomsterne er hvide, samlede i indtil 5-10 cm lange klaser, med en duft som liljekonvaller. Busken er dekorativ i surbundsbedets skyggede partier.

Året rundt kan surbundsbedet gøres til en spændende og farverig oplevelse. Fra januar og helt frem til maj blomstrer de forskellige sorter af Erica carnea (Forårslyng), midt på foråret er det Erica darleyensis som i maj/juni afløses af Andromeda polifolia med de kønne små hængende ’omvendte krukkeformede’ blomster.

Til hver en årstid er der en surbundsplante. Her nævnes i flæng forskellige muligheder, f.eks. Primula vialii, de små længeblomstrende alpevioler Cyclamen hederifolium i efterårsmånederne, og midtvejs de graciøse Astilbe i mange farver og højder. Hosta findes både som ganske små eller meget store, med dekorative blade og flotte oprette hvide eller lyslilla blomster. Mulighederne er mange, så spørg hos gartneren i en af PLANTESKOLE-RINGENS planteskoler, og bliv inspireret til nye planter i dit surbundsbed, til nye oplevelser og farver næsten året rundt.

Tekst og foto: Niels Skjøldberg

 

© Rhododendron experten Niels Skjøldberg, Rhodospecialisten.dk
.