ARTIKLER

Tillykke med din nye Rhododendron have
Vand skal der til
En farve skala til et 13 tal
Pleje og beskæring
Ubudne gæster i Rhododendron

 

Opgør med en myte
Den oversete Rhododendron
En duft af Rhododendron
Ikke "bare" Rhododendron

Rhododendron gødning - OSMO


RHODODENDRON GØDNING - OSMO

 

GØDSKNING er på en eller anden måde ”en by i Rusland” for mange haveejere.  Jeg kan ikke lade være med at undre mig, hver gang jeg på planteskolen er i dialog med en kunde om en usund plante, og får svaret: ”nej, jeg har ikke gødet – skal jeg det?” 

Ligesom vi mennesker ikke kan klare os uden næring, kan planterne heller ikke. Næste spørgsmål er så: ”hvad skal der gødes med” – og når det er Rhododendron (eller andre surbundsplanter), må svaret blive: ”Surbundsgødning”

Jeg har gennem årene prøvet mange forskellige slags. Noget har jeg købt i Tyskland, andet indforskrevet fra England, noget er blevet mig foræret i prøvepakning fra USA, og alle de forskellige produkter som udbydes, eller har været udbudt, på det danske marked har været brugt i haven. Jeg har altid, synes jeg, fået valuta for pengene. Det er meget svært for mig at sige, at én gødning er meget bedre end en anden. Der er forskelle i granulering, i lugt og i pris – men er der forskel i virkning?

Måske! Jeg synes i hvert fald at jeg har fundet en gødning, som jeg er kommet til at sætte stor pris på. For nogle år siden prøvede jeg OSMO surbundsgødning for første gang. Vi syntes at haven i løbet af den sommer blev frodigere. Den følgende sommer brugte vi samme gødning, og endnu en gang blev resultatet endnu større frodighed. Blomstringen var også ekstrem stor, men det var også året efter en sæson, som vejrmæssigt skulle give en efterfølgende stor blomstring! Så måske var det ikke gødningen alene.

Nu måtte det undersøges, om gødningen virkelig var så god. Jeg fandt 3 havekunder, hvis haver jeg regelmæssigt besøger. I hver have var der nogle planter, som skrantede. En plante i hver have blev udvalgt, og gødet med OSMO surbundsgødning i april og medio juni. Planterne blev fotograferet forinden, og igen i september. Billederne viser store forskelle. Alle tre planter havde rettet sig betydeligt.  Det er naturligvis en meget lille og uvidenskabelig undersøgelse, og uden sammenligning med andre produkter, kan den næppe betragtes som særlig retningsgivende, men for mig er det nok til, at jeg vil fortsætte med at bruge OSMO.

Før gødskning Plante navn Efter gødskning med OSMO
     

R. orbiculare 

De tydelige markeringer viser
næringsmangel. maj 2008
 

De nye blade er ensfarvede frisk grønne
og de gule er de gamle. okt. 2008

     
R. yakushimanum 'Barbarella' 
Mat gyldengrøn pga. manglende gødning
maj 2008
  Samme plante med den rigtige løvfarve
okt.2008
     
R. yakushimanum 'Marlis'  
Mat gult løv som mangler næring
maj 2008
  Samme plante efter gødskning.
okt. 2008
     
R. 'Cunningham's White' 
R. 'Cunningham's White' før gødskning april 2008   Efter gødskning okt. 2008. Hele tilvæksten er frodig og mørkegrøn.
     
R. 'Cunningham's White' 
Løvet er gult og ser træt ud. maj 2008   Mørkegrønt og strutter af sundhed. okt. 2008

OSMO er en miljøvenlig fingranuleret organisk gødning med stort indhold af havalger (tang). Indholdet af det organiske materiale er højt, hvilket sikrer den mikrobiologiske aktivitet i voksemediet (Spagnum). De mange nyttige næringsstoffer frigives over lang tid, hvilket er betydningsfuldt for planternes vækst. I gamle dage bragte fiskerne tang med til haven og gravede den ned inden der blev sået og plantet!

OSMO har mange forskellige gødningsprodukter, jeg har prøvet et mere: plænegødningen med mosfjerner.

Det var en succes. Vores gamle græsplæne som i mange år var reklame for et kendt firma i både ind- og udland, har nået en alder, hvor den naturlige surhed i plænen, har betydet en ganske voldsom mosvækst.

Flere gange har vi kalket plænen – måske for lidt – for resultatet var ikke overbevisende. Det var imidlertid forsøget med denne plænegødning. På 4 uger var plænen fri for mos, den var visnet, og kunne rives væk.

Det er mange år siden vores plæne har været så smuk som sidste år.

(Hørsholm januar 2009)

Tekst og foto: Niels Skjøldberg


© Rhododendron experten Niels Skjøldberg, Rhodospecialisten.dk
.