ARTIKLER

Tillykke med din nye Rhododendron have
Vand skal der til
En farve skala til et 13 tal
Pleje og beskæring
Ubudne gæster i Rhododendron

 

Opgør med en myte
Den oversete Rhododendron
En duft Rhododendron
Ikke "bare" Rhododendron

DEN OVERSETE RHODODENDRON

Egentlig kaldes den for AZALEA, men rent faktisk er det en Rhododendron, som til forskel for de stedsegrønne er løvfældende.

Hvorfor den plantes så lidt (alt for lidt) i de danske surbundsbede, kan man kun gisne om, og det vil næppe føre til noget fornuftigt, her på beskeden plads at prøve at finde en årsag. En ting er dog sikkert, at i tyske og engelske haver især, plantes der rigtig mange Azalea.

Når et Rhododendronbed sammensættes fravælges Azalea oftest. Ved dette fravalg mistes en stor værdi i bedet. Mange Azalea har et utroligt fint løv ved løvspring om foråret. Midt i maj, for de flestes vedkommende, viser de sarte lysegrønne, rosa eller sart bronzefarvede blade sig. Nogle er næsten transparente i begyndelsen, andre har tydelige små hår, som kan give bladet et ekstra farvepift. For manges vedkommende forbliver løvet grønt, men med et anderledes farveskær, end rhododendronløvet. Fra september og frem mod vinteren ændrer løvets farver sig til kraftigt lysende gult. Nogle bliver mere rødlige, andre er orange, og nogle planter skifter endda løvfarven mellem gyldne nuancer til mørk vinrød. Mellem de stedsegrønne blade, er dette farveskift en voldsom og smuk oplevelse.

Blomstringen finder sted som en forlængelse af de stedsegrønne rhododendron. Nogle Azalea blomster ganske vist også tidligt, men det er ikke svært at finde arter, eller sorter, med en blomstring slut i juni og ind i juli. Farverne på Azaleablomsterne er næsten altid mere lysende og klare end de stedsegrønne. Tilmed findes der både arter og sorter med dejlige dufte. Moderne planteproducenter forsøger sig med mange krydsninger, og beholder naturligvis de bedste – og de duftende blomster i deres produktion. Så listen med dufte bliver stadig længere.

Om vinteren kan planterne ikke prale med hverken farver eller dufte. Alligevel tager de sig godt ud, plantet mellem stedsegrønne Rhododendron. Deres, især med alderen, tætte grenbygning med mange små kviste, samler regndråber som spiller med farverne som var det diamanter, når solen rammer dem. En tåget morgen, hvor dråberne hænger helt tæt i de mange edderkoppespind, eller når rimfrosten fortykker spindets fine tråde, så de ligner et gennemsigtigt teatertæppe, er mindst lige så smuk, som når tøsneen bygger figurer mellem kvistene.

Azalea fortjener ikke at være så overset.

Niels Skjøldberg   www.rhodospecialisten.dk

Skrevet på foranledning af GAU. Dansk Planteskoleejerforening. Surbundsplantegruppen. Nov. 2004

 
Knap Hill ’Home Bush’ i fuld flor primo juni

© Rhododendron experten Niels Skjøldberg, Rhodospecialisten.dk
.