ARTIKLER

Tillykke med din nye Rhododendron have
Vand skal der til
En farve skala til et 13 tal
Pleje og beskæring
Ubudne gæster i Rhododendron

 

Opgør med en myte
Den oversete Rhododendron
En duft Rhododendron
Ikke "bare" Rhododendron

Vand skal der til !

VAND SKAL DER TIL! Læseren af RHODO-NYT er uden tvivl ejer og samler af Rhododendron. Der hersker for en 'Rhodoman' næppe tvivl om den bedste pasning og pleje af samlingen, således heller ikke tvivl om planternes krav til fugt.
De stadigt stigende afgifter på vand kan, hvis sommeren skulle blive lige så god som i 1992, nok få en og anden til at blive bekymret for den efterfølgende vandregning. Det er nærmest som at blive stillet over for valget, pest eller kolera. De fleste samlere har planter de nødigt vil miste. Desuden er der store værdier 'gemt' ude i haven, så regnestykket bliver sandsynligvis gjort op til havens fordel og vandregningens tilsvarende bagdel.
Tilbage er der kun muligheden for at spare, ved at vande fornuftigt. Alle ved, at det bedste tidspunkt er efter solnedgang, og at vandet skal ind under planternes bladmasse. Det kan gøres manuelt, på kølige april-maj aftener, eller på dejlige varme sommeraftener, med familiens begejstrede sanktion af det valgte tidspunkt!
Så tag jer nu sammen, og få lavet det vandingsanlæg. Det koster godt nok lidt penge, ca. 3-400 kr. for 25m², men hvad koster vores planter ikke?
I al sin enkelthed består systemet af en halv-tomme pvc-slange, en prop i den ene ende, og en kobling til haveslangen i den anden ende. Undervejs bores der huller med et 3,2 mm bor, og her isættes de tyndere sideslanger i hvis modsatte ende selve vandingsdysen monteres. Dysen holdes i den ønskede højde over jorden ved hjælp af et jordspyd, eller en bambuspind. Systemet kan graves lidt ned i jorden, og det er 100% frostsikkert. Jeg anbefaler altid at nedgrave hovedslangen langs en af bedets kanter. Erfaringen viser nemlig, at man som tiden går, får brug for at 'finde' hovedslangen igen, for at isætte en ny sideslange. I takt med at planterne vokser, kommer de til at 'skygge' for hinanden, så at 'sidemanden' ingen vand får. En enkelt dyse spreder vandet 4,2 meter i diameter ved normalt vandtryk. I dag findes også dyser til 180 og 90 graders vanding. Desuden kan dyserne enkelt og billigt ændres til større eller mindre spredning. Ved den rette placering af den enkelte dyse kan man således lede vandet netop derhen hvor det skal bruges, og endda undlade at vande gangarealer, terrassen, græsplænen og de mere tørketålende planter.
Jeg har selv 25 års erfaring med systemet, reparationer er kun forekommet, når jeg med spaden har 'klippet' en slange over (samlestykker findes), en anden grund til at nedgrave hovedslangen helt ude ved bedets kant! Når efteråret kommer glemmer jeg alt om vandingsanlægget, og når det skal bruges første gang efter den hårde forårssol, så afmonterer jeg en del af selve dyserne, sætter fuld tryk på vandet, og lader trykket spule det slam ud, som har samlet sig i løbet af vinteren. Selve dysens overpart kan med et enkelt greb skilles ad. Det kan være nødvendigt, hvis smågrus i vandet, eller en edderkop har stoppet selve dysen. Den renses ganske enkelt med en nål, og er klar til brug igen.
Systemets enkelthed gør, at alle uden brug af andet værktøj end en hobbykniv, et håndbor, og en skruetrækker til spændebåndet for enden af hovedslangen, kan montere et anlæg i et bed på flere hundrede m² i løbet af en formiddag. Det er muligt at trække en hovedslange gennem hele haven, og kun vande i enkelte bede undervejs. Når så behovet opstår, eftermonteres de nødv. dyser.
Hvordan så med økonomien? I sommeren 1991 havde jeg dækket ca. 60% af haven. I den varme efterfølgende sommer havde jeg hele haven dækket. Det år faldt vort vandforbrug med 51 kubikmeter! Af andre påvirkninger kan nævnes husets 2 teenageres forøgede trang til brusebade. Jeg er således fuldt overbevist om vandingsanlæggets besparende værdi, foruden det tiltalende ved ikke at skulle stå med slangen i hånden på de ubekvemme tidspunkter!

Systemet er ganske billigt, og det kan erhverves hos bl.a. Aldershvile Planteskole, Bagsværdvej 194, telefon 4498 6789.

Niels Skjøldberg

 

Sprinkler
 

Små dele, samle muffer og slange
 
 
 
 

© Rhododendron experten Niels Skjøldberg, Rhodospecialisten.dk
.