Som et resultat af et konsulentbesøg er det ofte nødvendigt at slutte af med en ny havetegning over enkelte dele af haven, eller måske en hel ny overordnet plan.

IMPULSKØB på planteskolen koster mange penge. Derfor er en havetegning en meget billigere løsning - og desuden er det ønskede slutresultat hurtigere opnået.

TYPISKE EKSEMPLER FOR EN HAVEPLAN: En hel ny forhave eller nye adgangsforhold til huset. Nyt bed eller terrasse efter endt ombygning eller tilbygning. En mere farverig beplantning længst nede ved baghavens skel. Ønsket om et specielt surbundsbed eller staudebed. Beplantning af en skråning, mod vej eller nabo, eller inde på grunden. Bunddækkebeplantning for nemmere vedligeholdelse.

Ved fremstilling af en havetegning gennemgås haven/området først med haveejeren. Samtidig rådgives om jordblandinger og lysforhold. Herefter foretrækker jeg, at tegningen udføres straks efter, og sammen med haveejeren. Normalt udfører de fleste konsulenter arbejdet på deres kontor. Det er en løsning jeg ikke bryder mig om, fordi dialogen med haveejeren mangler. Jeg medbringer billeder til illustration af mine ideer og udvalgte planter. Herved får haveejeren meget større mulighed for at sikre sig, at farver og plantevalg virkelig lever op til det oprindelige ønske. Til de fleste opgaver skal afsættes 3-5 timer. Hele haver, og 'nøgne' grunde kan naturligvis ikke udføres indenfor så kort en tidsramme. I disse tilfælde udføres arbejdet på mit kontor, ud fra en omhyggelig nedskreven liste over plante og farveønsker.

Alle haveplaner tegnes 1:100, med mindre anden målestok ønskes. Alle planter, også bunddække, tegnes ind på planen. Alt nummereres og kan henføres til en liste med nøjagtige plantenavne, og antal ved brug af mere end en plante.

Med en tegning og planteliste i hånden, er det nemt at gå på indkøb efter planterne. Bagefter skal de blot plantes i den rette afstand efter tegningen.
 

© Rhododendron experten Niels Skjøldberg, Rhodospecialisten.dk
.